Seuraa ajankohtaista ilmoittelua 

Mieluskylä/ Ollilanperä/ Alakylä

Kylä Mieluskosken kainalossa

Mieluskylä on suurten maatilojen ja au

keiden hoidettujen peltomaisemien kylä kahta puolen jokea. Kylällä on paljon lapsiperheitä, oma koulu ja hyvät kulkuyhteydet: Haapaveden kirkonkylään 12km, Oulaisiin rautatieasemalle 23km, Ylivieskaan 40km ja Ouluun 120km. Kylälle valmistuu valokuituverkko kesällä 2023. Kylällä on oman vesiosuuskunnan ansiosta hyvin edullinen hanavesi. Mieluskylä on kaikenikäisille viihtyisä ja turvallinen paikka asua.

Mieluskylän ulkoilumaisemana selkein on jokimaisema ja jokivarren tiet. Avoimien aakeiden peltomaisemien keskeltä pilkottaa Pyhäjoki. Kaikkien kyläläisten oma sisävesi, jossa kesäisin uidaan, soudellaan ja kalastetaan. Talvella hiihdetään ja pilkitään. Ulkoilumaisema käsittää jokiluonnon lisäksi reheviä puronvarsia, lampia ja soita sekä komeita avokallioita. Suosittu päiväretkikohde, Mieluskylän Erän kämppä, sijaitsee laajan Sikokallion päällä. Muitakin nuotiopaikkoja, laavuja ja kotia on ympäri kylää, sekä koulun rannassa sijaitseva grillikatos. Luonto tarjoaa marjastajille, sienestäjille, kalastajille ja metsästäjille runsaasti ammennettavaa. Kylällä toimii kaksi metsästysseuraa. Metsästyksen ja kalastuksen lisäksi kylällä voi harrastaa lentopalloa, koripalloa, sählyä, tennistä, frisbeegolfia, rullaluistelua ja hiihtoa.

mieluskoksi virtaa mieluskylällä

Sysiranta

Koulun rannassa sijaitsee kyläläisten yhteinen olohuone Sysiranta. Siellä on avoin grillikatos, huoltorakennus, myyntiaitta ja esiintymislava. Ranta raivattiin ja rakennukset tehtiin 1990-luvulla vasta perustetun kylätoimikunnan innolla ja primus motorin Kalevi Ollilan visiolla. Toimintaa rahoitettiin alkuvuosina polttamalla sysimiiluja ja myymällä sysiä eli grillihiiliä. Tästä paikka sai nimen Sysiranta. Vuosien varrella siellä on pidetty monenlaisia kesäkisoja ja tapahtumia. Se on myös suosittu onkipaikka ja siellä pidetään onkikisoja.

Harrastusmahdollisuuksia

Metsästyksen ja kalastuksen lisäksi kylällä voi harrastaa lentopalloa, koripalloa, sählyä, tennistä, frisbeegolfia, rullaluistelua ja hiihtoa.

Koulun piha-alue

Monitoimipihan leikkikenttä ja liikuntapaikat.

Sysiranta

Avoin grillikatos, huoltorakennus, myyntiaitta ja esiintymislava.

Tekonurmikenttä

Koulun piha-alueella.

pelikenttä mieluskylän koululla

Kalastus

Kalastuslupa vaaditaan koskelle.

Eräkämppä

Mieluskylän Erän kämppä Sikokallion päällä upeilla kallioilla.

Jääkiekkokaukalo

Talvisin lasten ja nuorten kovassa käytössä.

Tietoa Mieluskylästä

Mieluskylä on yksi kolmesta Haapaveden ensimmäisistä kylistä ja tällä hetkellä Haapaveden toiseksi suurin kylä. Mieluskylän ensimmäiset asukkaat lienevät 1500-luvun erämiehiä. Savolaista asutusta tuli sisämaasta ja länsimurteiden ihmisiä nousi pitkin jokea. Kylä sijaitseekin kahden murrealueen rajalla. Kylän muodon tämä Pyhäjokivarren asutus on saanut 1700-luvun loppupuolella, kun oli vahva uudistilojen raivauskausi. Talot pystytettiin rehevään jokivarteen ja niityt raivattiin pelloksi. Mieluskylä sai, ainoana Haapaveden kylistä, pohjalaisen jokivarsikylän muodon. Asutus sijaitsee noin 7 kilometriä pitkänä nauhana molemmin puolin Pyhäjokea.

Kylän sydän on Mieluskoski, jonka pohjoispuolella on korkea jyrkkä törmä. Tällaista törmää nykysuomen sanakirja kutsuu mellaksi ja pohjois-saame miel’le:ksi. Mieluskylän nimen sanotaankin olevan saamelaisperäinen ja kirjoitetun joskus kauan sitten Miellus-koski. Myöhemmin siitä tuli Mieluskosken kylä, ja nykyään lyhyesti Mieluskylä. Mieluskoski oli sata vuotta sitten kylälle hyvin tärkeä. Siinä sijaitsi mylly ja saha, josta kyläläiset saivat jauhoja, puutavaraa ja sähköä. 

Myllyllä käytiin usein ja siitä syystä oli luonnollista, että kylän keskus muotoutui myllyn ja kosken lähistölle sen pohjoisrannalle. Keskuksessa sijaitsi parhaimmillaan kolme kauppaa, osuuspankki, posti ja koulu. Näistä 1950-rakennettu komea ja iso punatiilinen kyläkoulu on jäljellä ja toiminnassa. Koulurakennukseen saatiin uusi vesikatto, ilmastointi ja uudet pinnat 2006. Koulun vanhempainyhdistys hankki EU-rahalla ja kaikkien kyläläisten talkoilla koulun pihaan keinut, leikkitelineet, koripallokorit, rantalentiskentän ja tekonurmikentän, jossa voi pelata kesäisin sählyä ja tennistä. Piha valmistui 2018. Koulussa toimii yhdistetyt kolme ala-asteen 1-6 -luokaa, joissa on yli neljäkymmentä oppilasta. 

Kuvia kylältä

Previous slide
Next slide

Tervetuloa vierailemaan Mieluskylälle!

Kysy lisää: Antti Pekkala, 044-344 2386