Aittokylä/Koirikivi/ Metsonperä

Maalaisidylliä Haapaveden laitamilla

”Jokivarren” kylät Aittokylä, Koirikivi ja Metsonperä ovat Pyhäjoen varteen jokivarsiasutuksena muodostuneita kyliä Haapaveden kaakkois kulmalla.

Harrastusmahdollisuuksia

Laavut ovat yleisessä käytössä.

Uimaranta

Kylän vanha uimapaikka Aittoranta on laitettu kuntoon jälleen. Rannassa laituri ja rannan tuntumassa matalampaa ja laiturin päässä jo äkkisyvää. Hieno uimaranta jokimaisemassa.

Jääkiekkokaukalo

Jääkiekkokaukalo on kylän ylpeys.Talvella lasten kovassa käytössä.

Palomäen laavu

Halmenlammen laavu

Metsoperäntieltä käännytään Venenevan metsäautotielle. Sitä ajetaan vähän reilu 2km. Tien varressa vasemmalla puolella yksityinen laavu. Muutaman kymmenen metrkin päästä lähtee vasemmalle merkitty kelkkareitti. Kelkkareitin pohjaa kävelemällä 700-800 metriä pääset Halmenlammen laavulle. Vieressä kaunis Halmelanpi kauniine suoalueineen.

Palomäen laavu

Hienojen kallioiden päälle rakennettu laavu ilta-auringon suuntaan. Laavulle pääset ajamalla Aittolantieltä. Virallisen tien päätyttyä aja varovasti vielä noin puoli kilometriä, jolloin vasemmalle kääntyy polku, jossa kyltti laavu. Jätä auto tähän ja kävele metsätien pohjaa noin 300-400 metriä ja näet laavun vasemmalla.

Tietoa kylistä

Me Jokivartiset-kyläkirja, 2003
Me Jokivartiset valokuvina -kirja, 2013

Kylällä on edelleen paljon maanviljelystä ja sen lisäksi mm. erilaisia koneurakointi yrityksiä sekä esimerkiksi Aittopaja, joka huoltaa autoja ja koneita sekä kalankasvatuslaitos ja Joutennivan mylly. Joutennivan silta on siirretty Kylpylänsaaresta vuonna 1971. Kylällä toimii myös Haapaveden ainoa kyläkauppa, Liljan kauppa. Voisi sanoa, että melkein jokaisessa talossa on yritystoimintaa! Tai ainakin joka toisessa.

Vaikka koulu lakkautettiin kylältä joitakin vuosia sitten, kylä ei suinkaan ole tämän takia nukahtanut. Aittolan koulu on yksityisomistuksessa, mutta tiloja voi vuokrata tilaisuuksiin tai esimerkiksi kyläyhdistyksen käyttöön. Kyläyhdistyksemme jatkaa vuonna 1934 perustetun maamiesseuran toimintaa. Kylätoimikunta ja kyläläiset kunnostivat koulun vanhan jääkiekkokaukalon ja siinä ylläpidetään jäätä säiden mukaan. Lisäksi kylän vanha uimapaikka Aittoranta on laitettu kuntoon jälleen. Edellinen toimikunta rakensi Halmenlammelle hienon laavun ja toinen laavu löytyy Palomäeltä.

Tulevaisuudessa kylämme haluaa kehittää erityisesti jääkiekkokaukalon ympäristöä ja keksiä sille myös kesäaikaisia käyttömahdollisuuksia. Haluamme ylläpitää näitä kyläläisille tärkeitä paikkoja ja aktivoida asukkaita mukaan toimintaan. Ihmisten kylä säilyy ihmisten kylänä, kun löydämme yhteisöllisyyden uudelleen tässä ajassa.

 

Alunperin alueen niityt ovat olleet Kirkonkylän ja Vattukylän talojen omistuksessa ja kylällä itsessään on ollut kaksi kantatilaa: Aittola ja Koirikivi. Pikkuhiljaa talot alkoivat perustaa kylälle karjamajoja ja tehdä torpan kontrahteja, jotka myöhemmin ovat itsenäistyneet omiksi tiloikseen. Tästä on lähtenyt kehittymään kylä, jota Me Jokivartiset-kyläkirjassa luonnehditaan hienosti ”ihmisten kyläksi” kylän hyvän yhteishengen mukaan.

 

Kuvia kylältä

Previous slide
Next slide

Kyläyhteisön tietoja

Kyläyhdisyksen puheenjohtaja Marjo Laitila 044-361 2055

Kyläyhdistyksen sihteeri Heidi Kangaskokko 040-8296356