Seuraa ajankohtaista ilmoittelua kylätapahtumista

Kytökylä

Vireä ja aktiivinen kylä Pyhäjoen varrella

Kytökylään kuuluu Nevalanmäki, Ahonperä ja Lehonsaari.

Kylä sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Haapaveden keskustasta kaakkoon ja 20 kilometrin päässä valtatie 4:ltä. Kytökylä muodostaa noin kolmen kilometrin mittaisen nauhamaisen asutuskeskittymän Pyhäjoen pohjoispuolella. Se on muodostunut reilun kilometrin päässä joen myötäisesti kulkevalle harjanteelle. Joen pohjoispuolella on siltayhteys Vattukylään. Kylän halkaisee keskuskohdiltaan Pyhäjokeen laskeva Piipsanoja. Kytökylässä sijaitsee Haapaveden lentokenttä ja Kuopion ortodoksisen seurakunnan rukoushuone eli tsasouna.

Mitä meillä voi harrastaa

kylätalo kopsa

Maa- ja kotitalousseuran omistamalla kylätalolla järjestetään tapahtumia, kursseja ja yhteisiä illanviettoja. Tilaa voi vuokrata juhlien pitopaikaksi.

kesäranta

Pyhäjoen rannalla yleinen uimaranta rantasaunalla.

pienlentokenttä

Kytökylässä sijaitsee Haapaveden pienlentokenttä EFHP. Kentältä harrastetaan moottori-, ultra- ja purjelentotoimintaa. Tällä hetkellä on menossa lentäjäkoulutus, jota järjestää paikallinen Pyhäjokialueen ilmailukerho.

vanha soramonttu

Talkoovoimin tehty mäenlaskupaikka.

muistomerkki

Luontopolku sodan aikaisen lentokoneen tippumispaikalle, jossa on muistomerkki.

Tietoa Kytökylästä

Kytösavut kyläkirja, 2004

Kytökylä on vireä ja aktiivinen, noin neljänsadan asukkaan kylä. Ikärakenne on eläkeläisiä 120, keski-ikäisiä 140, lapsia 70 ja kouluikäisiä 70. Kylällä asuu nuoria perheitä ja muuttohalukkuus kylälle näyttää lisääntyvän. Kylältä löytyy myös vuokra-asuntoja.

Kyläläisten yhteistoiminta keskittyy Kylätalo Kopsalle, jossa järjestetään tapahtumia, kursseja sekä yhteisiä illanviettoja. Vapaaehtoinen toiminta on hyvin organisoitua ja aktiivisia naisia ja miehiä on toiminnassa mukana noin 40 henkilöä. Kylätalon viikoittainen talonmies – ja siivousrinki sovitaan vuodeksi kerrallaan. Kylätalo Kopsa on hyvistä keittiö- ja salitiloistaan johtuen alueella tunnettu ja suosittu juhlien pitopaikka. Talo on kunnostettu historiallisia arvoja säilyttäen, mm vanhat pönttöuunit on jätetty paikoilleen ja ovat edelleen käytössä. Polttopuuta saadaan Maa- ja Kotitalousseuran omistamasta metsästä. Kopsan kylätalon voi vuokrata juhlatilaisuuksiin, kokouksiin sekä muuhun toimintaan. Uudessa keittiössä voi valmistaa juhlaväelle ateriat sekä juhlasali on helposti muunneltavissa eri tilaisuuksiin. Talkoovoimin on tehty myös lapsille mäenlaskupaikka vanhalle soramontulle Ahonperäntien varteen, jossa voi myös paistaa makkaraa nuotion äärellä.

Kylän läpi virtaava Pyhäjoki on suosittu kalastus- ja veneily sekä virkistäytymispaikka. Pyhäjoen varrelta Kesärannasta löytyy lisäksi yleinen uimaranta rantasaunalla. Isokokoinen Piipsanneva (Mehtälän preeria) tarjoaa komeat maisemat ja luontoaktiviteetteja, lisäksi kylältä löytyy kosteikkoja.

Kylä on kuuluisa vilkkaasta yritystoiminnastaan. Kylän työpaikkojen määrä noin 100 henkilötyövuotta. Merkittävimmät yritykset ovat mm. TH-Mehtälä Oy, Kiito-Ässät Oy, Nevalanmäen Perhekodit Oy, Nevalanmäen Marjatila Oy, Kytökylän marjatila Maansiirto Jylänki Oy, Pohjolan EKL Oy. Vuorenmaan Biokaasu Oy. Kesäisin marjatilat työllistävät lisäksi ison määrän mm. ulkomaalaistaustaisia marjanpoimijoita.   

Kylän aktiivisuudesta kertoo sekin, että kylälle on tehty kaksi kyläkirjaa n. kymmenen vuoden välein. Veräjän varrelta v. 2014 ja Kytösavut v. 2004.

 

Kytökylässä on toiminut aikoinaan kolme kauppaa ja kaksi koulua, jotka on kaikki lakkautettu. Nevalanmäen koulun ja Kytökylän ala-asteen koulurakennukset ovat edelleen olemassa paikallisten yritysten käytössä. Niitä edeltävä palanut koulu sijaitsi Lehtolanmäellä, nykyisen Lehtolantien päässä. Vanha koulupiiri ulottui kaakossa Koivikkoon Kärsämäen rajalle, etelässä Savalojalle, pohjoisessa Lehonsaareen ja kirkonkylän suunnassa Keisarinmäelle. 

 

Kylätalo Kopsa

Kylätalo Kopsa on hyvistä keittiö- ja salitiloistaan johtuen alueella tunnettu ja suosittu juhlien pitopaikka.

Kylätalo Kopsa on vapaasti vuokrattavissa yritysten, yhdistysten ja yksityisten järjestämiin tilaisuuksiin. Tilaa salissa on ruokailutilaisuuksissa korkeintaan sadalle hengelle, pelkästään istumapaikkoja saadaan jonkin verran enemmän.

 Lisätietoa löydät Kylätalo Kopsan kotisivuilta.

Kuvia kylältä

Previous slide
Next slide

Kytökylän maa- ja kotitalousseura ry/ Kyläyhdistys

Puheenjohtaja Teresa Majuri puh.044 513 7747

Muut jäsenet: Tero Palo, Maiju Viitanen, Sini Kemi, Tapio Mäkinen, Helena Pitkälä, Jussi Leinonen, Risto Pekkala, Esa Viitala sekä Raili Mäkinen.